Solvent bazlı kartuşları çok yüksek fiyatlara alıyoruz! Maliyetlerimizi nasıl düşürebiliriz?
Herkese merhaba,
Üretici firmalar için ister küçük ölçekli ister büyük ölçekli olsun fark etmez, sarf malzeme maliyetleri her zaman önemli olmuştur. Üretilen ürünlerin ambalajlarının kodlanabilmesi için düzenli olarak sarf malzeme kullanmak zorundadırlar ve süreç içinde bakıldığında her ay elektrik-su-doğalgaz faturası öder gibi sarf malzemeler (kartuş-mürekkep vb) için düzenli ödeme yaparlar. Bir de bu ürünlerin maliyetleri döviz bazlı olduğu için yıl içinde maliyetler sürekli artış gösterir.
Üreticiler, hem baskı kalitesinin iyi olmasını hem de sarf malzeme maliyetlerinin makul fiyatlarda olmasını isterler ve araştırmalarını da ona göre yaparlar. Genelde, kodlama makinelerini aldıkları firmalardan kartuşlarını-mürekkeplerini tedarik ederler. Pazarda ağırlıklı olarak ürün ambalajları plastik bazlı malzemelerden oluşur. Dolayısıyla, bu malzemelerin kodlanması için solvent bazlı kartuşlar ve mürekkepler kullanılır. Gelin şimdi özellikle TIJ 2.5 teknolojisi Thermal Inkjet kodlama sistemlerini kullanan üreticilerin solvent kartuş maliyetlerinin nasıl değiştiğini inceleyelim ve maliyetlerin düşürülmesi için önerilerimizi sunalım.
Solvent kartuşlar, içerdiği mürekkebin yanıcı olması sebebi ile lojistik açıdan tedarik edilmesi zor ve yüksek maliyetli bir sarf malzemedir. Bu kartuşların neredeyse tamamı yurtdışından ithal edilmekte, vergi ve lojistik maliyetleri de eklendiği zaman yüksek fiyatlara ulaşmaktadır.
Solvent bazlı kartuşlarını daha ekonomik kullanmak için dikkat edilmesi gereken bir kaç basit kuralları anlatalım..
Herkese merhaba,
Öncelikle satın almış olduğunuz kartuşun makineniz ile uyumlu olup olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Sanılanın aksine görsel olarak aynı gözükmelerine rağmen kartuşlar birbiri ile aynı özellikleri taşımamaktadır. Mürekkebin püskürtülmesini sağlayan parametre elektrik’tir. Eğer makinenizin Voltaj ve Pulse aralığı satın almış olduğunuz kartuşu desteklemiyorsa o kartuştan yazı alabilseniz dahi zaman içerisinde kesik yazmalar, mürekkep akıtmalar yaşamanız olasıdır.
Gelelim kartuş’u nasıl ekonomik olarak kullanacağımız kısmına; öncelikle oluşturduğunuz mesajın font boyutlarını okunmada sorun olamayacak kadar küçülterek en büyük sarfiyatı sağlayacak olan kısmı çözmüş oluyoruz. İkinci olarak çoğu makinede font tipi’nin, baskı sayınızı 2-4 katına kadar çıkmasını sağlayabileceğini biliyormusunuz. Örneğin Arial Font ile 100 bin baskı alırken DOT özellikle Font’lar ile bu sayısı kolayca 200 bin’lerin üzerine çıkarabiliyorsunuz.
Ayrıca koyu baskı, koyu zemin üzerine baskılar tüketiminizi oldukça arttıracaktır. Özellikle ambalaj seçimlerinizde inkjet kodlama’ya uygun olan ambalajların seçilmesi ve ambalaj üzerinde kodlama için açık renkli bir alan bırakılması tüketiminizin düşmesine dolaylı yoldan katkı sağlayacaktır.
Solvent bazlı kartuşlarını dolu ancak yazmıyor. Nedenleri daha uzun nasıl kullanabilirsiniz inceleyelim..
Herkese merhaba,
El tipi kodlama makinelerinde ve online termal kodlama yazıcılarında kullanılan Solvent kartuşların tıpkı sizin ürettiğiniz ürünler gibi son kullanım tarihleri vardır. Klasik ofis tipi yazıcılardan alışık olduğumuz gibi su bazlı kartuşların daha uzun ömürlü olması sizleri yanıltmasın. Solvent bazlı kartuşların içerisinde kullanılan kimyasalların maksimum dayanım süresi 1 yıldır. Kartuş açıldıktan sonra stabil kullanım süresi 6 ay’dır. Kimi özel tutunabilirliği yüksek mürekkep ihtiva eden kartuşların raf ömürleri 3 ay’a kadar düşmektedir.
Gelelim kullanımda yapmamız gerekenlere,
1. kural kullanılmadığı zaman mutlaka koruma klips’inde saklanması gerekmektedir. Çünkü solvent hava ile temasında oldukça hızlı buharlaşarak mürekkep içerisindeki koyu maddenin kartuş ağzında kurumasına sebep olabilir. Buda yazı alamamanıza ve kartuşun yapısal olarak bozulmasına sebep olacaktır. Kartuş’un açıkta bekleme süresi maksimum 10 dk. olmalıdır.
2.kural kartuş yazmadığında ve/veya çizik yazmaya başladığınızda klasik kağıt peçete ile kartuş ağzını tek yöne doğru çekerek temizlemek kartuş ağzını açacaktır. (Kısa süreli açık hava ile temas eden kartuşlar için geçerlidir)
3.kural kartuş’un son kullanım tarihinin kontrol edilmesidir.